Framtidens hus består av ettor. Och nollor.

Framtidens hus består av ettor. Och nollor.

Hur kan det komma sig att produktivitetsutvecklingen i den fasta industrin tagit enorma kliv framåt medan byggindustrin stått mer eller mindre stilla de senaste 40 åren?

Dela på sociala medier
Innovation
Innovation
CS Logistics
CS Logistics

 

 

Byggbranschen är i stort behov av förnyelse. På Veidekke arbetar vi aktivt med att skapa framtidens arbetssätt, redan idag. Vi har kommit en bra bit på vägen med hjälp av vårt banbrytande arbete med VDC och det logistiksystem vi kallar CSL.

Virtual Design and Construction (VDC)

VDC är ett arbetssätt som integrerar virtuella modeller mellan olika discipliner i projektering och produktion. Verktyget ger oss möjlighet att skapa digitala 3D-modeller av projektet innan det blir verkligt. På så sätt kan misstag och fel upptäckas redan i den digitala miljön och behöver aldrig bli verklighet. Genom att involvera hela arbetsprocessen inkluderar VDC hela organisationens arbete och metoder för effektiva beslutsvägar i ett tidigt skede .

Projekteringen i VDC består av arbetsmöten enligt ICE-metoden som NASA använder när de ska projektera rymdfarkoster. Det handlar om att hela arbetsgruppen deltar samtidigt i projektet från dag ett och bygger projektet tillsammans. Tillsammans med Stanford University har Veidekke certifierat flest medarbetare i hela Skandinavien inom VDC.

Nyfiken på att veta mer om vårt VDC-arbete?

Den största kostnaden när man bygger är väntan

Svensk byggindustri har en stor svaghet. Vi utnyttjar inte tiden. Under stor del av veckans sju dagar står byggplatsen stilla. Under alltför stor del av tiden består arbetet dessutom av väntan. Det är dags för byggindustrin att lära av den fasta industrin. Spilltiden måste minska. För att uppnå en snabbare och mer effektiv flödesprocess under projekten har Veidekke startat CSL (Construction Supply Logistics). Ett digitalt logistiksystem som gör att bygget får varor och material till rätt plats i rätt tid. Våra leverantörer planerar sina leveranser till en terminal där vi packar om och gör kollin av materialet och märker upp för vidare leverans till arbetsplatsen. Vi kör ut till våra byggen, bär in, och ser till att materialet hamnar rätt. Lösningen minskar både miljöpåverkan och spilltid. Och tid är pengar. Alltså satsar vi pengar på att spara tid.

 

Vi vill kundanpassa. Därför tänker vi industrialisera mera.

Dagens kunder ställer högre krav än gårdagens. De vill ha lösningar som är anpassad efter deras behov. Dessutom vill de att dagens lösningar ska vara billigare än gårdagens. Därför måste byggbranschen lära av industrin och förena effektiv industriell produktion med långt driven kundanpassning. Inom Veidekke har vi tagit det första steget. Nu finns två nya smarta, effektiva huskoncept; ett flerfamiljshus och ett småhus som gör att vi kan bygga både snabbare och billigare. Och tack vare att vi industrialiserar kommer vi snart att kunna formsy och kundanpassa mera.

Allt går att göra bättre. Och eftersom vi på Veidekke lever och andas involvering vill vi gärna höra vad du tycker om saken. Har du några synpunkter, eller kanske rent av idéer som du vill ha hjälp att förverkliga. Hör av dig till mig - eller någon av mina kollegor!

 

Ta en titt på några av våra andra kliv mot framtidens byggbransch: Involvering och hållbarhet

Vill du prata med oss om detta?

Jimmy Bengtsson

VD, Veidekke Sverige , Solna

T: +46 70 537 91 10

jimmy.bengtsson@veidekke.se