Hon tar Arcona in i framtiden

Hon tar Arcona in i framtiden

14.10.2016 - 16:30

Hon skulle aldrig ingenjör och definitivt inte jobba med installationer. Men till uppdraget som vd i Arcona tvekade Jeanette Saveros aldrig att säga ja.

Av: Markus Wilhelmson Foto: Magnus Fond

Välkommen till Sveriges snyggaste kontor, säger Jeanette Saveros. Ett diplom på väggen i Arconas reception i Stockholm visar att det inte är tomma ord. En jury bestående av bland andra Gert Wingårdh, mångfaldigt prisbelönt arkitekt, och Ulrike Rahe, professor i industridesign på Chalmers tekniska högskola, föll för kontoret som Arcona, BSK arkitekter och Exengo Installationskonsult tillsammans har skapat.

Kombinationen av vaxad cortenplåt, betongskivor på väggarna och blottade installationer är en hyllning till Arconas verksamhet inom bygg- och fastighetsutveckling.

Kontoret är så modernt och aktivitetsbaserat att inte ens vd Jeanette Saveros har eget skrivbord.

«Ett koncept som andas mod och skaparlust», löd juryns vinnarmotivering.

Orden kan fungera som ett valspråk också för Arcona.

– Jag ser oss som ungdomsförbundet i Veidekke. Jag vill att vi ska vara nytänkare och våga utmana, säger Jeanette­ Saveros.

För tre år sedan förvärvade Veidekke svenska Arcona. Veidekkes dåvarande vd för verksamheten i Sverige, Per-Ingemar Persson, har beskrivit köpet som en energi­kick; den offensiva kraften återvände till den svenska delen av bolaget.

När Arconas vd Jimmy Bengtsson i januari i år efterträdde Per-Ingemar Persson sökte man någon som kunde fortsätta att utveckla snabbväxaren Arcona som på fem år har fördubblat omsättningen till nära två miljarder kronor.

Jeanette Saveros hörde själv av sig. – Jag meddelade att jag var intresserad. Jag hade en romantisk bild av Arcona som modiga och annorlunda. En modern entreprenör. Efter snart ett halvår i företaget har den bilden snarast förstärkts, säger hon.

Jeanette Saveros tycks vara född ledare. Hon var elevrådsordförande i skolan och tog täten i flera föreningar när hon växte upp i Stallarholmen, åtta mil väster om Stockholm.

– Jag upptäckte tidigt glädjen i att se andra växa. Mitt fokus har alltid varit: Vad är den här människan bra på? Det ska jag lyfta för då får jag ut maximalt. Sedan följer det andra med på köpet, säger hon.

Inför gymnasiet bestämde hon sig för att bli läkare och sökte till naturteknisk linje. Under första året tänkte hon om. Av en slump valde hon elektronik som inriktning. Efter fjärde året, som hade ägnats mest åt programmering, var hon säker på en sak: Hon skulle inte bli ingenjör.

Efter att bland annat ha arbetat på en resebyrå som arrangerade kulturresor för pensionärer tänkte hon om – igen.

– Jag ville bli miljö­ingenjör, men missade ansökningstiden. När jag ringde till högskolan sa de att det var fullt, berättar hon.

På Bygg fanns däremot plats. Jeanette var tveksam. «Kan du inte komma hit så att vi får presentera vad det är», undrade skolan.

– Jag åkte dit och det var kärlek från första dagen. Under gymnasiet hade jag suttit och kodat och tyckte att allt var så abstrakt. Här var det konkreta projekt, byggnader, människor. Jag älskade det, säger hon.

Efter tre och ett halvt år var hon säker på en sak: Hon skulle aldrig arbeta med installationer. Ganska omgående började hon att arbeta med installationer.

– Jag försöker numera låta bli att säga att jag aldrig ska göra saker, för det brukar alltid bli tvärtom, säger Jeanette Saveros och skrattar.

Första yrkesuppdraget efter skolan, som 24-åring, var att leda 40 rörmontörer. För att lära sig hantverket praktiserade hon en dag i veckan som montör. Hon ville lära sig deras språk, hur de gjorde när de drog ett rörstråk, hur systemet fungerade.

MagnusFond6757.jpg

Snart byttes motstånd mot respekt. – Det slutade med att jag hade 40 rörmokare som försvarade mig på byggen om någon behandlade mig illa. Jag drabbades av det klassiska, att komma in som ensam tjej på ett byggmöte när alla tror att man ska skriva protokollet. Jag tvingades förklara: Nej, jag är inte sekreterare. Jag fick stort ansvar tidigt och gick på en del del smällar som jag har lärt mig av.

Vad hände? – När jag var 25 år ansvarade jag för ackordsförhandlingar för hundra personer. Det var hårda ord, mycket känslor snarare än sakargument och jag märkte att någonstans på vägen slutade jag att vara en bra chef och tappade ork till att hålla höjden på samtalen. Då förstod jag att det var dags att fundera på att ta nästa steg.

Nästa steg var Hifab, ett av Sveriges största projektledningsföretag. Hon ringde för att höra om de hade ett jobb åt henne.

Det hade de. Efter sju år utsågs hon till bolagets vd.

Hon tror att gott ledarskap framförallt grundar sig i självinsikt.

– Jag har alltid haft en egen karta över vad jag vill med mitt ledarskap. En tydlig inre kompass som jag har känt mig trygg med. Som chef hamnar man alltid i ja- eller nej-frågor. Man kommer aldrig att ha hundra procent fakta som stödjer det ena eller andra beslutet. Jag har under åren sett chefer som kan ha alla rätt, men som saknar en inre karta och då blir man otydlig som ledare, säger Jeanette Saveros.

Ledarskapsfilosofier kan hämtas ur amerikanska managementböcker, och det finns ett mindre bibliotek av dem vid Arconas öronlappsfåtöljer intill receptionen, men Jeanette Saveros filosofi kan snarast döpas till management by farmor.

– Jag var väldigt nära min farmor och hon har inspirerat mig på olika sätt genom livet. Hon var aldrig chef, men var mitt främsta bollplank och gav mig tips och råd. Hon sa två saker som jag brukar sprida: «Man ska vara om sig och kring sig för att få på sig och i sig».  För mig betyder det att man behöver lyssna av vad andra människor behöver för att kunna bidra och leverera. Det gäller mig som vd eller medarbetare i mötet med kunder. Min farmor sa också att det som har varit har farit. Man ska inte fastna  i gammalt, utan lära av det och gå vidare.

För Jeanette Saveros är det senare inget problem. Hon har siktet inställt på framtiden. För Arconas del innebär det konkret att utveckla Lean Construction som har varit bolagets strategi sedan starten för 31 år sedan.

– Då var det ett nytt begrepp i byggbranschen, men vad betyder det för oss i dag och i framtiden? Jag vill att vi ännu mer ska vara den moderna entreprenören i alla delar. Att vi jobbar mer flexibelt, mer kundnära och samverkar strategiskt  med våra kunder. Vi ska våga tacka nej till projekt och entreprenader där vi inte kan jobba ihop på ett tidigt stadium i processen och istället prioritera de kunder och projekt där vår styrka kommer till sin rätt, säger Jeanette Saveros.

Relationen till Veidekke vill hon fördjupa – och utmana.

– Jag tycker att det är jätteintressant. Vi har en stark mamma. Utan Veidekke skulle inte Arcona ha kunnat växa så starkt, samtidigt som Veidekke inte hade kunnat bygga upp sin kommersiella del utan Arcona. Vi är stolta över vår mamma. Ett plus ett har blivit tre. Hur fortsätter vi att växa tillsammans och dra nytta av varandra? Där ligger vår stora utmaning.

_Q4B6854TESTMFond.jpg

Fakta 1:

Född: 1974

Familj: Särbo och tre döttrar, 12, 10 och 6 år gamla.

Fritid: Familj, vänner, fotografera.

Fakta 2:

Utbildning: Byggingenjör från Mälardalens högskola i Västerås.

Karriär: Arbetschef och projektledare på CJ ­Björnberg 2000–2005, olika chefs­positioner inom Hifab 2005–2016 varav de sista tre åren som vd.

Fakta 3:

Den 2 maj 2016 tillträdde Jeanette Saveros posten som vd för Arcona i Sverige. Arcona är baserat i Stockholm och Uppsala och genomför uppdrag inom byggande och fastighetsutveckling i nära samverkan med kunder och leverantörer. Arcona är sedan tre år ett dotterbolag till Veidekke.