Byggaren som blev anläggare

Byggaren som blev anläggare

06.03.2017 - 12:23

Leif Adamsson är projektchefen som gillar frågesport och drömmer om att resa till Tanzania. Han har byggt det mesta man kan bygga i betong från broar till industribyggnader och är mest stolt över tunneln till Öresundsbron. Vill du veta mer om glidformar är Leif mannen att fråga.

 

Just nu projektleder han ett nytt ställverk i Lysekil.

Telefonen ringer hela tiden och det är en strid ström med folk som vill ha svar från Leif på diverse frågor. Man förundras över hur mycket kunskap och erfarenhet det får plats i ett huvud och vad han gör för att koppla av? – Tidigt i karriären lärde jag mig att vila hjärnan och ladda om med hård träning. Förr sprang jag mycket men nu blir det mest styrketräning och gärna en golfrunda. Det finns en golfbana nära projektet som jag kan passera på vägen hem.

IMG_2394.JPG

Leif minns inte riktigt vad det var som inspirerade till att välja en karriär inom byggbranschen men efter 4-årig teknisk linje på gymnasiet började han på NCC som husbyggare. NCC hade då något som man kallade för Allbyggnadsavdelning, där man byggde mycket för industrin, och med tiden gled Leif över allt mer åt anläggning, något som han aldrig har ångrat.  -Att jobba som anläggare är roligare då projekten oftast är mer dynamiska, säger Leif. Han hann med några år i Norge innan han 2001 började på Veidekke. Från 2007 – 2014 jobbade Leif som kalkylator. Den erfarenheten han byggde upp under åren som kalkylator tillsammans med tidigare erfarenhet med bland annat glidformsgjutning tog honom åter ut på våra mer komplicerade anläggningsprojekt.

Det bästa med Veidekke är vår involverande filosofi med en platt organisation. Alla är lika viktiga byggstenar i laget för att kunna lösa uppgiften fast vi har olika roller.

prmr2.JPG 

HMS är alltid i fokus för Leif och hans medarbetare på projektet. Klart att en beställare som har höga krav på HMS bidrar men Leif tycker inte kraven på något sätt är orimliga utan tvärt om borde vara standard på alla våra byggen. Jag tycker det är helt rätt att ställa tuffa krav på HMS. Det är viktigt att alla våra medarbetare kommer hem hela och friska från arbetet varje dag och vi får aldrig tumma på säkerheten. Involvering är A och O när det gäller ett bra HMS-arbete. Då får man med HMS i ett tidigt skede i planeringsarbetet, vilket är viktigt och avgörande.

Vad behövs mer göras för att vi ska få bort 4 av 5 olyckor? INVOLVERING! Det gäller att platsledningen visar i handling att de menar vad de säger när det gäller HMS och ge skyddsombudet stöd. Leif och hans medarbetare på hans förra projekt Etantanken vann koncernens HMS-pris 2015.

y1kctyq5rdh6yvzbyxgh.jpg

-Det kändes riktigt bra, berättar Leif. Vi satte upp det som mål redan vid startmötet i projektet. Så man kan säga att det var ett målmedvetet arbete från början.

Vem vet mest? Leif gillar att läsa, både skön- och facklitteratur och har med åren blivit riktigt allmänbildad. Just nu läser han Köpmannen från Odessa. Hans kunskapstörst och intresse för frågesport ledde honom till att 2010 vara med i tv-programmet ”Vem vet mest”. -Det var riktigt kul att få se hur det fungerar bakom kulisserna på tv. Frågan som fick Leif att missa prispokalen var – Vem är smideskonstens skyddsgud i den grekiska mytologin?

”Leif är en riktigt bra medarbetare med sin positiva attityd, lojalitet och kunskap.
Att han är kunnig på kalkylsidan och på tuffa betongprojekt är en riktigt bra tillgång för vår organisation.  Då vi såg att Preem-projektet i Lysekil stod för många förändringar så gick frågan till Leif om han kunde ställa upp på kort varsel som projektchef -och det kunde han!”

Peter Svenningsson, regionchef Veidekke Anläggning SydVäst
 • Vad innebär jobbet som projektchef: Variation, frihet under ansvar
 • Vad är det bästa med ett värderingsstyrt företag: Frihet under ansvar
 • Vilken av Veidekkes värderingar är din favorit och varför: Kan inte välja bara en, det får bli professionell och redelig därför det är två egenskaper jag värderar högt
 • Vad innebär involvering för dig: Att få alla att vara delaktiga och förstå att för ett lyckat projekt så behöver alla utföra sin roll efter bästa förmåga.
 • Vem skulle du ta med dig till en öde ö: Min sambo
 • Vem skulle spela rollen som Leif Adamsson i filmen om Leif Adamsson: Nicolas Cage
 • Vilken är din största extravagans? God choklad
 • Vad är du riktigt bra på? Frågesport
 • Om du var allsmäktig för en dag, vad skulle du ändra på först? Ta bort ojämlikhet på grund av kön eller etnisk tillhörighet
 • Hushållssyssla som du hatar mest av allt? Tvätta fönster
 • Har du något favoritcitat? Det är i motvind draken lyfter
 • Om du måste tatuera dig – vilket motiv väljer du? En fågel
 • Till sist: Vad gör du i helgen? Skidåkning i Branäs