Flykten som ledde till Sverige och Veidekke

Flykten som ledde till Sverige och Veidekke

19.12.2017 - 14:09

Det krävs mod, en stark vilja och ett företag som litar på människor och som välkomnar mångfald och jämställdhet.

 

Det här är en berättelse om Shady Alsoughby i Veidekkes region Anläggning SydVäst, arbetsledare på projektet Överföringsledningar Borås. I oktober 2015 kom han som flykting från Syrien till Sverige.

Långt härifrån pågår ett krig som känns så fjärran från oss här i Sverige. Kriget i Syrien har pågått så länge att man knappt minns när man först hörde talas om det. Men för Shady är kriget nära honom varje dag. I Syrien har han kvar sin familj och vänner som lever kvar i den miljö vi får uppleva via tv. I augusti 2015 fanns ingen annan utväg för Shady, hans fru Hiba och en systerson på 17 år, än att fly sitt hemland. Från tanke till handling tog det en månad för dem att besluta om hur de skulle fly och vilket land de ville komma till, Sverige. Och mycket riktigt, flykten blev så hemsk som vi också hört och sett så många gånger i tv och radio, i små gummibåtar över Medelhavet, flyktingläger i Europa. Tårarna stiger i ögonen på Shady när han berättar om det och själv får man gåshud över kroppen. Shady berättar "-Jag badar inte i havet längre efter den resan. Jag badar gärna i en sjö i Dals Långed men när jag ser öppet hav blir jag alldeles stel Jag får ibland frågan om jag skulle göra om flykten igen och mitt svar blir alltid nej. Jag hade hellre stannat kvar i Syrien än att uppleva den skräck som jag kände när vi satt i gummibåtarna.

Fyra månader efter det att Shady och hans fru Hiba börjat tänka på att fly sitt hemland hamnade de i Dals Långed. En mindre ort med 1400 invånare i Dalsland. Just då pågick region Anläggning Sydvästs projekt "Kraftstation i Dals Långed". "-Jag promenerade förbi projektet varje dag och en dag beslöt jag mig bara för att hälsa på och söka praktik. Platschef Ove Irvenå var inte på plats men på knagglig svenska och engelska fick jag träffa arbetsledare Gustav Andersson som hänvisade mig till arbetschef Fredrik Indevall. Jag gick hem och mejlade Fredrik med en gång och två veckor senare fick jag komma på intervju på projektet".

Shady är utbildad Civilingenjör och har en 2 årig utbildning som Vatteningenjör i Syrien. Han har fått sina intyg bekräftade och har fått intyg på att det motsvarar en svensk Byggingenjörsutbildning. Så kunskap har han men för att få börja sin praktik på projektet krävdes intyg från Migrationsverket. Den processen tog två månader. Men Shady är en person som har ett otroligt driv och vill lära sig. Så istället för att sitta och vänta på intyget gick han till biblioteket i samhället och fick börja hjälpa till lite där och på så sätt lära sig allt mer av det svenska språket och det svenska samhällets uppbyggnad.

"-Språket är nyckeln till att lyckas. Därför började jag tidigt med att lära mig det svenska språket. Sverige är ett fantastiskt land för visar man bara vilja och engagemang så är alla väldigt hjälpsamma och vill att man ska få det bra. Jag har aldrig gått på SFI utan är självlärd och har faktiskt fått högsta betyg utifrån SFI´s krav vilket jag är riktigt stolt över."

Efter två månader på biblioteket kom intyget från Migrationsverket och Shady kunde börja sin praktik i projektet. Projektet var i sitt slutskede så fokus blev att hjälpa till vid tillverkningen av laxtrappan. "-Alla var så snälla. Jag var ute i projektet för jag ville lära mig branschspråket, jag ville lära mig alla namn på verktygen, jag ville lära mig allt som har med jobbet att göra och alla ställde upp. Vägledde mig, rättade mig, gav mig mod att prova på. Jag är så tacksam att jag fick den chansen".

När projektet led mot sitt slut konstaterade man att just nu fanns det ingen anställning att erbjuda men om det dök upp något så skulle Fredrik och Gustav höra av sig. Shady tog saken i egna händer igen och började som Mattelärare /Studiehandledare /Elevassistent på skolan som gav honom nya utvecklingsmöjligheter, ännu bättre svenska och möjlighet att integrerar sig i det svenska samhället.

Så äntligen kom samtalet från Gustav Andersson ett år senare "-Jag glömmer aldrig när Gustav ringde mig för nästan 3 månader sedan. Projektet Överföringsledningarna Pumpstationen i Borås behövde en arbetsledare och man undrade om jag var intresserad. Jag gillar den här branschen och jag gillar Veidekke och deras värderingar så jag sa självklart ja. Det enda som är jobbigt är att vara ifrån familjen. Jag och min fru har fått vårt första barn Arvid som är ett år nu och det tar mig tre timmar att köra hem. Så jag är borta på veckorna men skyndar hem på helgerna för att få så mycket tid som möjligt med familjen. Min förhoppning är att kunna flytta närmare Göteborg eller Borås och slippa pendla som jag gör nu men vi har många nya vänner i Dals Långed och har rotat oss så vi får se vad som händer framöver.

Shady1.jpg 

Gustav Andersson som var en av de första att träffa Shady berättar hur deras första möte var och hur de senare kom till att arbeta ihop.

-När Shady en dag dök upp på bygget, berättade om sin bakgrund, och nyfiket frågade om han kunde få möjlighet till att göra praktik så kändes det självklart att ge honom en chans. Vi skickade in en ansökan till Migrationsverket för att få beviljat en praktikplats. Det skulle visa sig att myndigheterna var överösta av arbete och behövde mer än två månader på sig att godkänna blanketten vi skickat in.

Under tiden vi väntade på besked hörde Shady av sig ihärdigt var och varannan vecka, både till oss och till myndigheterna för att få ordning på sina papper. Det var tydligt att han så gärna ville få denna praktik, så han tänkte minsann inte låta det rinna ut i sanden!

När allt var i sin ordning och vi kunde börja jobba ihop så fungerade allt väldigt bra. Shady hade bara varit i Sverige i några månader, men pratade redan svenska. Jag minns att jag frågade honom hur han lärt sig svenska, "på YouTube" fick jag som svar. Vi var alla imponerade över hans enorma målmedvetenhet, och insåg snart att det vore en förlust att inte ta vara på denna potential.

Jag tycker att vi på Veidekke kan vara stolta som gett en bra kille en ärlig chans att få visa vad han går för. Genom att helt enkelt erbjuda en praktikplats har vi verkat Grensesprengende, eftersom vi kunnat erbjuda någon en möjlighet som kan vara svår att få i Sverige idag. Som ett resultat av detta har vi nu vunnit en ny god kollega!"

Det är lite av en solskenshistoria men man får inte glömma vad Shady och hans fru Hiba varit med om.

"- Vi längtar efter våra familj och Syrien som det en gång var, men här i Sverige blir vi kvar."

Shady3.jpg 

Vem är Shady? – 4 snabba frågor

Beskriv dig själv med tre ord: Hjälpsam, ansvarsfull och har tålamod

Vad gör du på fritiden: Jag älskar att vara med min son Arvid

Vad är du riktigt bra på: Att lyssna på människor

Vill absolut hinna med i livet: Jag vet att man inte kan få allt, det har livet lärt mig. Men jag försöker hela tiden förbättra mitt och min familjs liv. De betyder allt för mig.