Att bygga team är grejen

Att bygga team är grejen

28.10.2020 - 16:52

Det finns många karriärvägar inom Veidekke. Vill man befinna sig mitt ute i verkligheten och få vara med och se ett projekt växa fram från början till slut, kan platschef vara en spännande roll att sikta på.

Joakim Kinander berättar att hans väg till jobbet gick via högskolan, där han utbildade sig till byggnadsingenjör. Efter att ha arbetat några år som arbetsledare fick han chansen att på prov driva ett eget projekt från början till slut. Det föll väl ut och han gillade rollen och sedan dess är han platschef på Veidekke.

bygga-team-joakim-kinander.jpg Men alla går inte via högskolan, en del har snickarbakgrund, ett antal års yrkeserfarenhet och arbete som arbetsledare i bagaget. Och så går man ett antal kurser för att bli platschef. Till exempel arbetsmiljökurser«, berättar Joakim vidare.

Projektet växlar upp över tid

Som platschef blir man tilldelad ett projekt. I uppstarten fungerar alla projekt efter en standardmall. Man startar planeringsarbetet, man skapar en budget, planerar resurser, upprättar tidplaner och är delaktig i inköpsarbetet.

» I början är det inte så många involverade. Kanske en inköpare och entreprenadingenjör förutom jag själv. «

I takt med att projektet kommer igång växer antalet människor som är involverade.

» Bland det roligaste med jobbet är att få bygga team och bygga upp en god laganda, se projektet växa fram och få följa hur medarbetarna utvecklas. «

Hur ser då en helt vanlig dag ut på jobbet?

» Jag brukar börja dagen med att attestera fakturor. Sedan går jag ett varv på bygget och kollar av. Sedan är det ofta planeringsmöten och involveringsmöten, där jag stämmer av med arbetsledarna hur vi ligger till och vad som behöver göras. «

Man blir väldigt tajt som team, säger Joakim. Och att det inte bara finns plats för allvar vittnar till exempel den gången han kom tillbaka efter en veckas semester och hans medarbetare hade pyntat hela hans kontor med konstsnö, julgran och julgransbelysning. I juni!

Ombyggnation är utmanande

Alla arbeten har ju en baksida också och som platschef är jobbet ibland stressigt.

» Det går ofta lite upp och ner men i slutet av projektet går det ofta på högvarv och man behöver vara ganska stresstålig som platschef. Då behöver man kunna hantera flera saker samtidigt. «

Joakim Kinander jobbar både med offentliga byggnationer och bostäder och han tycker det är lika roligt med båda typerna av projekt. Svårast, menar han är ombyggnationer.

» Att bygga om är utmanande och spännande. Ofta stämmer inte ritningarna. Så du vet inte alltid vad som väntar när du till exempel river en vägg. Det är väldigt stimulerande att vara ute i verksamheten och se projektet växa fram. Sedan känner man ju stolthet när man åker förbi ett projekt som man har varit delaktig i. Det är ju något bestående och faktiskt man är med och tar fram«, avslutar Joakim.


Vi tror på involvering

På Veidekke är vi innovativa, framåtblickande och utmärker oss genom att arbeta involverande. Vi erbjuder ett utvecklande och stimulerande arbete i ett modernt Veidekke med ovanligt tydliga värderingar, ett unikt medarbetarengagemang, en smittande entusiasm och ett starkt fokus på kundens och medarbetarens behov.

Vill du bli en av oss?

Läs mer och se lediga jobb