Friare former med fiberbetong

Friare former med fiberbetong

11.12.2020 - 12:28

I Veidekke Prefabs fabrik i Sala har man tillverkat fiberbetong i över trettio år. Den långa erfarenheten är svårslagen i Sverige och gör Veidekke Prefab till en föregångare inom fiberbetongtillverkning.

Trendigt byggmaterial

Byggbranschen kan vara lite konservativ när det kommer till användning av nya material. Fiberbetong är inget nytt, tvärtom så har Veidekke Prefab tillverkat betongen i över trettio år, men det är nu på senare år som den har seglat upp som ett nytt favoritmaterial hos arkitekter och konstruktörer. Fiberbetongen öppnar upp för speciallösningar och detaljrikedom för att den inte har samma uppdrag som vanlig betong. Ylva Larsson, Loggia Arkitekter, har arbetat i över fyrtio år med både stadsutvecklingsprojekt, byggnadsprojektering och fast inredning.

– Jag tycker om att jobba med betong, just fiberbetongen är lämpligt vid hög detaljeringsgrad. Fiberbetongen är kul eftersom man kan gestalta och finlira, när man jobbar med tillägg och additioner till exempel, säger hon.

Fibrerna ersätter armeringen

I vanlig betongtillverkning blandas ballast, cement och betong. För att betongen ska klara alla krav på hållfasthet behöver den normalt förstärkas med armering. Det fina med fiberbetongen är att fibrerna ersätter den traditionella armeringen som ofta finns i betong och man får en lättare mer slimmad produkt som går att forma fritt. Eller, ja, fria former för att vara betong alltså. Douglas Bjelkström är operativ chef på fabriken.

– Fibrerna kan se lite olika ut, de kan vara i varmgalvat stål, komposit, och basalt. Idag jobbar vi mest med varmgalvat stål för att vi att den ger oss en god hållfasthet. En del produkter gör vi även av basalt, det blir inte lika stabilt men har istället större miljömässiga fördelar, berättar Douglas.

Mindre cement = mindre Co2 

Fiberbetongen har många miljömässiga fördelar. Dels behöver man inte använda lika mycket stål som har en energikrävande tillverkning, men den stora miljöboven i betongsammanhang är cement. Det går åt mycket koldioxid för att framställa just cement. 

– När vi jobbar med fiberbetong så kan vi använda en mindre mängd betong vid gjutning, då använder vi mindre cement, vilket gör att koldioxidanvändningen reduceras markant, berättar Douglas.
 vprefab_fiberbetong_produkt_2.jpg

Mindre vikt = färre transporter

När produkten är färdig så ska den någonstans, oftast till en byggarbetsplats. Fiberbetongen är mer slimmad än vanlig betong. En fiberbetongplatta är så tunn som 16 millimeter (man har till och med gjort 12 mm i fabriken) att jämföra med en vanlig betongplatta som är 100 millimeter, eftersom armeringen behöver ett täckskikt på varje sida. En mer slimmad produkt ger lägre vikt och färre transporter.

– Om man till exempel får på fyra gånger så många väggar på en lastbil, så blir det ju en fjärdedel färre leveranser, vilket får en miljömässig effekt i flera led, säger Douglas. 

Fördelar med Prefabricerat

Fabriken tillverkar teknikmoduler, teknikhus åt trafikverket, badrumsmoduller för byggindustrin, anläggningsprodukter och balkongplattor. När något ska byggas i många delar som behöver vara exakt lika; lika stora, lika raka, lika tjock, då är det bra att välja en prefabricerad lösning. Det blir både kostnadseffektivt och förkortar byggtiden.

– I vår fabrik har vi en harmoniserad miljö att tillverka i, det är alltid samma klimat och vi har full koll på luftfuktighet, temperatur och så vidare. Det gör att vi får en jämnare kvalitet tillskillnad från att tillverka ute på fältet, där yttre omständigheter kan ge olika resultat varje gång, säger Douglas. 

Teknikhusen längst tvärbanan

Konstnären Rebecka Bebben Andersson och Ylva Larsson som då var projektledare på Trafikförvaltningen i Region Stockholm och Veidekke Prefab arbetade tillsammans med teknikhusen längst tvärbanans Kista-gren i Stockholm. Vanligtvis ser teknikhusen ut som små betongbunkrarna bredvid järnvägen, fulla av graffiti. 

– Jag tycker det är roligt att jobba med närhet till betonghantverkarna, man glömmer lätt bort att det finns professionalism där. Veidekke Prefab är fasen världsbäst på grafisk betong. När man jobbar konstnärligt som med teknikhusen så respekterar graffitimålarna det och låter dem vara. Det blev ett excellent arbete, säger Ylva. 

Fiber är framtiden

Veidekke Prefab har tillverkat många fina projekt i fiberbetong. Teknikhusen är ett, biljettkuren på Allmänna Gränd vid färjan över till Gröna Lund är ett annat. Douglas ser att fler och fler använder sig av fiberbetong. 

– Vi har gjort det här så länge och nu ser vi att fler får upp ögonen för fiberbetong, vilket bara är bra för oss, om fler ser nyttan av betongen, får vi en större efterfrågan. Men sett till att man kan vara friare i uttrycket och alla miljömässiga fördelar så kommer fiber öka mer och mer helt klart, säger Douglas. 

vprefab_fiberbetong_djurgarden.jpg 

Vill du bli en av oss?

Läs mer och se lediga jobb