Trendspaning: Mätteknik

Trendspaning: Mätteknik

14.07.2021 - 17:02

Området mätteknik har utvecklats mycket de senaste åren och är en del i byggbranschen som verkligen ligger i framkant i användandet av ny teknik. Vi har intervjuat Johan Korsvik, Arbetschef för Veidekkes Geodesiavdelning, om vad som är på gång och vilka trender han ser inom detta område.

Vad är det ni arbetar med?

Vår huvuduppgift inom mätteknik eller Geodesi som det heter, är att peka på var de olika byggkomponenterna ska placeras så att de hamnar där de ska. Till exempel att se till att hus byggs på rätt plats på tomten. Eller att två tunnlar från olika håll möts på rätt ställe.

Det låter avancerat?

Det varierar mycket. Ibland handlar det kanske om att sätta upp en mellanvägg. Då kanske du använder den enklaste formen av mätteknik, en tumstock. Andra gånger handlar det om att använda GPS eller drönare.

Händer det något spännande just nu?

Det händer mycket och det har hänt mycket. Teknikutvecklingen går framåt med stormsteg. Det började på allvar när optiken började bli billigare och mer tillgänglig runt 2005 ungefär. Det mest aktuella för oss är att vi har fått nya direktiv från Luftfartsverket om vad som ska gälla för drönarflygning.

Vad innebär det?

Framförallt att vi får krav på oss att som bolag ha system som säkerställer att vi bara flyger där det är tillåtet. Att jag som pilot vet vilka regler som gäller. Till exempel på vilka höjder jag får flyga. Därför måste vi nu bygga upp någon form av verksamhetssystem som beskriver hur vi arbetar med drönarflygning. Det måste finnas klara rutiner.

Använder ni drönare ofta?

Det är lite varierande. Drönare används mycket i Göteborg. Lite mindre i Stockholm. Av främst två skäl. Många Veidekke-projekt i Stockholm har legat nära inflygningsvägar till Bromma flygplats. Och projekten i Göteborg har haft större ytor på kanske några kilometer, istället för ytor på kanske 200 x 50 meter som i Stockholm.

Något annat hett område?

Så kallad SLAM-teknik är på gång. Det är samma teknik som robotgräsklippare och robotdammsugare bygger på. Enkelt förklarat kan du ta en liten handscanner och gå med den i handen. Den mäter ungefär 3000 punkter per sekund i tre dimensioner och samlar in kopiösa mängder data på väldigt kort tid. Mer och mer inom mätteknik blir automatiserat och teknikbaserat. Och framförallt är vi på väg mot att kunna slopa pappersritningar och bli allt mer modellbaserade där till exempel en 3D-modell blir som en bygghandling.

Hur ser vision och mål ut i er verksamhet?

Vår vision inom Geodesi är att vi försöker skapa en bra miljö där alla känner sig trygga och uppskattade och där man tillåter människor att utvecklas. Då kommer bra människor att söka sig till oss. Kan vi få en landning av unga innovativa människor och äldre erfarna så har vi mycket att vinna. Målet är först och främst att ingen ska skada sig på arbetet. När vi jobbar med att automatisera, gör vi det i första hand för att minska tiden för mätarna när de vistas i farliga områden.

DSCF5429[10].jpg 

Vill du bli en av oss?

Läs mer och se lediga jobb