Stadsljus, Stockholm

Tidsram
Prel. byggstart Q1 2023
Omfattning

Ca. 42 000 kvm

Adress
Gasklocka 4, i Norra Djurgårdsstaden
Byggherre
OBOS
Arkitekt/konsult
Sweco
Kontraktsform
Involveringsentrepenad
Visa på karta

Av alla intressanta projekt som är på gång i Stockholmsområdet tillhör Stadsljus, med fastighetsbeteckningen Gasklocka 4, i Norra Djurgårdsstaden de mer omtalade. Bostadsutvecklaren OBOS ska tillsammans med Veidekke bygga ca 320 lägenheter där den gamla gasklockan tidigare stod. Med sina 29 våningar och 110 meter över havet blir den kommande byggnaden ett nytt landmärke i Stockholms siluett.

Efter drygt hundra år upphörde 2011 gasproduktionen i Hjorthagen i den nordöstra delen av Stockholms innerstad. Det gamla Värtagasverket representerar en viktig och arkitektoniskt spännande del av vår industrihistoria. På området finns bland annat de båda karaktäristiska gasklockorna i rött tegel, ritade av Ferdinand Boberg som skapade flera av Sveriges vackraste byggnader från tiden kring förra sekelskiftet. Med sin närhet till havet har platsen också ett både centralt och naturskönt läge.

OBOS vann markanvisningstävlingen som Stockholms stad bjöd in till för att utveckla området. Tidigt hade man tagit kontakt med Veidekke och ett målmedvetet samarbete inleddes. Vårt koncept med integrerad projektutveckling bygger just på att vi kommer in tidigt i processen och tillsammans med beställaren gör projektet genomförbart. Vid traditionella entreprenader är det istället vanligt att olika aktörer kommer in i olika faser när projektidén redan är fastlagd. Man fastnar då lätt i processer som ger både förseningar och sämre lönsamhet.

– Vi är så fantastiskt glada för att vi tillsammans lyckades lämna det vinnande anbudet, säger Sofia Ljungdahl, vd på OBOS Nya Hem AB. Veidekke är en stabil och trygg entreprenör som delar OBOS värderingar. Man har gedigen erfarenhet av komplexa projekt i såväl Sverige som Norge. Det här är ett bra bostadsprojekt som tillför Stockholm fina kvaliteter och kommer att älskas av dem som bor i huset.

Veidekke tog ansvar för hela produktionslinjen i anbudsarbetet och jobbade tillsammans med OBOS intensivt med både intäkt och kostnad för att lämna ett konkurrenskraftigt tävlingsanbud. Den främsta utmaningen var att på kort tid ta fram och utvärdera olika planlösningar, stomval och dylikt för att ge projektet de bästa förutsättningarna. Veidekkes Region Stockholm arbetade med övriga specialister inom affärsområdet, som teknikgrupp, anläggning, grundläggning samt koncernsyskonet Veitech. Även en tidig involvering av externa arkitekter, konstruktörer och brandkonsulter bidrog till ett på kort tid väl genomarbetat anbud. Vinnaren får inte bara möjlig¬het att uppföra ett nytt landmärke i Stockholm, utan också bidra med en ny årsring i Norra Djurgårdsstaden. Detta kräver gestaltningsskicklighet och förmåga att möta stadsdelens höga hållbarhetskrav, som här inarbetades från underlagets första streck.

Jonas Petersson, biträdande regionchef på Veidekke och anbudsansvarig för produktionen i markanvisningstävlingen, är mycket positiv till samarbetet.

– Anbudsteamets fantastiska engagemang var ovärderligt! Vi är också stolta över våra gemensamma insatser med OBOS, som gjorde att vi tillsammans vann tävlingen och får möjlighet att bygga detta spännande projekt. Den gemensamma målbilden var tydlig och samarbetet fungerade otroligt bra. Transparens och lyhördhet var ledord genom hela processen.

Fastigheten kommer, utöver lägenheter i olika storlekar, även att rymma förskola och lokaler för kontor och handel i bottenplan.

Vill du diskutera ett projekt?

Jonas Petersson

Regionchef, Region Bygg Stockholm , Solna

T: +46 768 32 91 40

jonas.petersson@veidekke.se