Gränby Torn, Uppsala

Tidsram
2017 - 2019
Omfattning

Ca. 150 MKR

Ca. 7 200 kvm

Adress
Albert Engströmsgatan 2H, Uppsala
Byggherre
NORDR
Arkitekt/konsult
Kontraktsform
Totalentreprenad/Involveringsentrepenad
Visa på karta

Man bör kanske inte vara höjdrädd om man bor längst upp, men utsikten i sig går knappast att klaga på. Gränby Torn är stadens högsta bostadshus med sina 51 meter fördelade på 16 våningar. Här har Brf Uppsala View totalt 80 bostadsrätter som inbegriper allt från ettor till treor. I samarbete med Rikshem byggde Veidekke den resliga fastigheten vars svarta fasad gör intryck även på långt håll.

Det Svanenmärkta huset innehåller en rad genomtänkta och praktiska lösningar. Stommen byggdes som helprefab med matrisgjuten och färgad betong. De flesta lägenheterna är försedda med en inglasad balkong och alla boende har tillgång till takterrassen som bjuder på en vidsträckt utsikt över Uppsala med omgivningar. Här finns även gott om cykelparkering och garage under huset. Gränby Torn har dessutom nära till Gränbyparken, Uppsala centrum, skolor, förskolor, 4H-gård, sportevenemang och shoppingcenter.

Veidekke var delaktiga i allt från projektering och markarbete till byggnation och installation. Samordning låg också på vårt bord och när projektet pågick var intransporterna av material en av utmaningarna eftersom huset ligger på en återvändsgata där det dessutom finns en förskola.

Anthony Norén, arbetschef på Veidekke, tänker tillbaka på projektet med stolthet:

– Vi var ett sammansvetsat projektteam som hade en tät dialog med beställarrepresentanterna och tillsammans kom vi fram till många konstruktiva lösningar. Med involvering och kollektiv intelligens kommer man långt. Flera saker gör att jag känner stolthet över Gränby Torn och den höga kvaliteten är en av dem.

Vill du diskutera ett projekt?

Anthony Norén

Regionchef, Region Bygg Uppsala , Uppsala

T: +46 70 764 67 00

anthony.noren@veidekke.se