Brf Blanka, Göteborg

Tidsram
2018 - 2021
Omfattning

Ca. 320 MSEK

Ca. 15 000 kvm

Adress
Sannegårdshamnen, Lindholmen
Byggherre
HSB
Arkitekt/konsult
Kontraktsform
Totalentreprena/involveringsentrepenad
Visa på karta

Vid Lindholmshamnen, på Norra Älvstranden i Göteborg, planerade HSB att bygga ett boende med guldkant. Resultatet blev Brf Blanka. Här finns 122 lägenheter, cykellounge, övernattningslägenheter och fem butikslokaler, allt fördelat på sex huskroppar med tre till sju våningar och garage. Veidekke var involverade från första penndrag till dess att lägenheterna levererades med noll fel till slutkunderna.

Namnet Blanka är ingen slump. Det knyter an till områdets historia då drottning Blanka fick Lindholmens slott i morgongåva när hon 1335 gifte sig med kung Magnus Eriksson. Av slottet finns numera inte mycket kvar. Genom åren har området rymt en rad verksamheter och vid markarbetet sanerades drygt 25 000 ton förorenade massor.

Brf Blanka ritades av Wingårdhs arkitektkontor och byggdes enligt Svanens riktlinjer, med miljösäkra materialval, gröna tak och solcellsanläggning. Husens mjuka sedumtak kontrasterar fint mot fasadernas blanka skärmtegel som är lagt med shingelteknik. Fasadbygget var på sätt och vis en utmaning. Skärmteglet vilar mot ett bakomliggande regelverk och detta i kombination med lutande fasader gjorde att man var tvungen att behandla väggarna som en takkonstruktion och lägga ett tätskikt bakom fasaden.

Även invändigt är standarden hög och varje våningsplan har en takhöjd på 2,60 m. Exklusiv är också cykelloungen som har pentry, mekställ, verktygstavlor samt elcyklar för uthyrning. Men det är inte bara bostäderna som erbjuder något utöver det vanliga. Runt knuten ligger den lilla hamnen som minner om gamla tiders skeppsdockor. Här kan man promenera längs piren, slå sig ner på träkajen och njuta av utsikten över inloppet till Göteborg. Det är heller inte långt till stadens mest centrala delar, liksom Ramberget och Keillers park med sin vackra panoramavy över Göteborg. Pärlorna duggar tätt och Brf Blankas läge är utan tvekan attraktivt.

Rickard Fränberg, projektutvecklare på HSB Göteborg, berättar om projektet:

– En stor framgångsfaktor var Veidekkes kompetenta och trevliga medarbetare och den mycket låga personalomsättningen. Många med nyckelroller, både på HSB och Veidekke, var med genom hela projektet. Veidekke har dessutom ett bra och väl fungerande digitalt stöd för såväl projektering som produktion och besiktning. Projektets största utmaning var den inledningsvis långsamma försäljningstakten. Marknaden vek kort efter säljstarten 2018. HSB kunde inte lämna delbeställningar enligt den uppgjorda tidplanen vilket periodvis blev svårt att hantera. Men under hela resan var bemanningen stabil och oförändrad från både HSB och Veidekke. Vi kunde med ett gott samarbete och förståelse för varandras situationer hantera även de svårare perioderna. Slutresultatet blev mycket bra. Samtliga lägenheter såldes före färdigställande och flera kunder har vittnat om en stor nöjdhet.

Vill du diskutera ett projekt?

Stefan Wegner

Regionchef, Region Bygg Väst

T: +46 768 32 91 22

stefan.wegner@veidekke.se