Arenaparken, Lund

Tidsram
2019 - 2021
Omfattning

Ca. 220 milj SEK

Ca. 13 800 kvm

Adress
Arenaparken, 222 74 Lund
Byggherre
HSB
Arkitekt/konsult
Kontraktsform
Totalentreprenad
Visa på karta

I centrala Lund, i Arenaparken, inte långt från Lunds stadspark, har nya fastigheter byggts i rask takt. På uppdrag av HSB utförde Veidekke nybyggnation av både bostads- och hyresrätter på en tidigare parkeringsplats. Här har de boende nära till såväl grönområden som stadsliv och shopping.

Brf Nätet består av 80 bostadsrätter, med 1-4 rum och kök, fördelade på fyra huskroppar som även är utrustade med underjordiskt garage och källare. Kvarteret Målet omfattar 49 hyreslägenheter, med 1-4 rum och kök, fördelade på två huskroppar. Här finns också HSB:s nya kontor samt en komplementbyggnadmed matsal och bokningsbar festlokal. Lägenheterna blev klara för inflyttning under våren och sommaren 2021.

Fredrik Bergkvist, arbetschef på Veidekke, berättar:

- Vi fick en målkostnad från HSB och tog därefter fram ett förslag på hur vi kunde lösa deras önskemål. Både målpris och tidsram hölls. Det är helt klart en fördel för alla parter att få vara involverade från start, eftersom arbetet då kan styras på ett sätt som sparar tid och pengar, samt att man tillsammans ser lösningar som man annars kanske inte hade kommit fram till. Allt underlättas. HSB är en engagerad och professionell beställare och vårt samarbete fungerade mycket bra.

Brf Nätet är klassad enligt Miljöbyggnad Silver och hyreslägenheterna i kvarteret Målet har svanenmärkning. Taken är utrustade med både solceller och sedumväxter. En annan intressant lösning användes på ytterväggarna. Med hjälp av matriser göts mönster i betongen, som nu pryds av diamanter, ringar och nätmönster.

Med hjälp av prefabricerade badrum förkortades monteringstiden. Dessa anlände som färdiginredda lådor där exempelvis handfat, duschväggar, toalettstolar, kakel och klinker redan fanns på plats. Därefter kopplades vatten, avlopp och el in.

Att bygga i en tät stadsmiljö kräver ett starkt fokus på säkerhet och en välplanerad logistik. Dessutom förde man dialog med den närliggande skolan och anlitade även trafikvakter för att undvika olyckor och tillbud.

Caroline Sellström är affärsområdeschef marknad/medlem på HSB:

- Det är viktigt att ha en entreprenör som man kan lita på och vara öppen och ärlig med. Det har vi i Veidekke. Båda parter sätter också människorna som ska bo i husen i fokus. Veidekke är även bra på att upprätthålla en god kommunikation under projekten, som ibland pågår under flera år. De förstår dessutom att kunderna behöver få vara delaktiga redan under byggprocessen, exempelvis genom stomvisningar och tidiga visningslägenheter. Många kunder kan inte köpa lägenhet på skiss utan behöver besöka en lägenhet på plats. Veidekke har förståelse för hela processen och slutkundens situation.

Med tanke på pandemin blev planeringen ännu viktigare än i vanliga fall. Fredrik Bergkvist berättar:

- Vi fick lägga upp arbetstiderna så att vi inte arbetade för nära varandra eller samlades i för stora grupper i fika-, mat- och duschutrymmen. Som väl är lyckades vi med det och fick inte något pandemiutbrott på arbetsplatsen. Det fanns också en oro för materialtillgången, eftersom en del länder stängde ner sin produktion. Men vi har många skickliga underleverantörer och det löste sig över förväntan. Det var ett bra projekt, med noll fel vid inflyttning. Vi hade heller inga allvarliga arbetsplatsolyckor vilket vi är tacksamma för.

Caroline Sellström framhåller lagspelet och arbetsglädjen:

- Vi kände oss alltid välkomna till arbetsplatsen när vi bokat in möten. Alla jobbade som ett lag, med stolthet över både arbete och projekt. Tidplanen hölls, utan förseningar, trots att byggnationen pågick mitt under en pandemi. Vi hade också väldigt roligt tillsammans och skrattade mycket! Det samspelta laget var viktigt för den lyckade produktionen som resulterade i fina hus med hög kundnöjdhet.

Vill du diskutera ett projekt?

Ulf Sterner

Regionchef, Region Bygg Syd , Lund

T: +46 46 19 94 00

ulf.sterner@veidekke.se