Brf Navet, Malmö

Tidsram
2019 - 2021
Omfattning

Ca. 130 milj SEK

Ca. 8 000 kvm

Adress
Atles Gata, 215 35 Malmö
Byggherre
Riksbyggen
Arkitekt/konsult
Kontraktsform
Totalentreprenad/Involveringsentreprenad
Visa på karta

I juni 2021 stod ett nytt, exklusivt kvarter färdigt i stadsdelen Hyllie i Malmö. Brf Navet omfattar 86 bostadsrätter som uppfördes av Veidekke i en totalentreprenad på uppdrag av Riksbyggen. Kvarteret innehåller både lägenheter av varierande storlekar och rymliga townhouses.

Hyllie är populärt, med Emporia, nytt badhus och Malmö Arena inom räckhåll samt goda kommunikationer till centrala Malmö och Köpenhamn. Stadsdelen har vuxit snabbt och detta är det sista kvarteret som byggs i denna del av Hyllie. Veidekkes Emil Norén var projektchef vid starten av Brf Navet och därefter arbetschef.

– Det är ett påkostat och fint gestaltat projekt med många speciella lägenheter, med allt från ettor till fyror. En del är vindslägenheter med snedtak, takfönster och balkong. Utöver det uppfördes tio unika townhouses. Dessa fyravåningshus har antingen en takterrass som femte våning eller en egen uteplats på fram- och baksidan.

Högst upp finns en bokningsbar gemensamhetslokal med kök, perfekt för privata fester, med en fantastisk utsikt över takåsarna. Längst ner ligger en grön och trivsam innergård med sittplatser och möjlighet att grilla. Intill finns även en cykelverkstad. Kvarteret byggdes enligt kriterierna för Miljöbyggnad Silver. Här finns också sedumtak på vissa ställen samt odlingsmöjligheter på terrass och balkong. Fasaden består av både tegel och puts samt ingjutna mönster.

Byggplatsen var trång då den låg mitt i stadsbebyggelsen. En gata stängdes av under arbetets gång, men i övrigt hittade man olika lösningar för att inte hindra trafiken. Bland annat ställdes byggkranen på ett stålfundament som lastbilarna kunde köra under.

– Vi har en lång relation med Riksbyggen och har genomfört flera projekt tillsammans. Här hade vi som vanligt ett mycket gott samarbete, med bra lösningsfokus genom hela processen. Många av de inblandade har jobbat ihop i tidigare projekt och är inkörda med varandra. Detta gäller för övrigt både Riksbyggen och våra underleverantörer.

Det blev ett överlämnande med få fel vilket är ett oerhört bra resultat med tanke på att detta är ett komplext projekt.

– Det är ett mycket fint kvarter som vi har lämnat över, säger Emil Norén. Vi ser projektet som en god referens för både oss och beställaren. De vackra bilderna överensstämmer med verkligheten – det är lika fint på plats.

Vill du diskutera ett projekt?

Ulf Sterner

Regionchef, Region Bygg Syd , Lund

T: +46 46 19 94 00

ulf.sterner@veidekke.se