Glasvasen, Malmö

Tidsram
April 2014 - oktober 2015
Omfattning

165 MSEK

Adress
Carlsgatan
Byggherre
Jernhusen
Arkitekt/konsult
Kanozi Arkitekter
Kontraktsform
Samverkansentreprenad
Visa på karta

Veidekke fick i uppdrag av Jernhusen att bygga Glasvasen, ett nytt kontorshus med unik arkitektur. Huset har ett av Malmös bästa kontorslägen precis vid Malmö Centralstation och utgör startskottet för stadsdelen Södra Nyhamnen.

Glasvasen i Malmö är som en organisk skulptural möbel i stadsrummet, dynamiskt och vibrerande. Byggnaden har en mycket modern arkitektur ritad av Kanozi Arkitekter.

En av utmaningarna har varit att få den relativt lilla volymen betongväggar runt trapphus och hissar att klara stomstabiliteten av byggnaden. Lösningen har varit att blanda platsgjutna konstruktioner med Prefab och spänna ihop dessa med ett antal dragstag samt höga krav på vattentäthet i grundläggning.

Glasfasaden hänger i valvkanterna utanpå byggnaden och infästningen är speciellt framtagen för projektet. Glasen är en kombination av olika glas, vissa med solskyddspersienner, och ett stort antal fenor som sticker ut från fasaden. Dessa har en ledbelysning som lyser igenom fenorna. Utmaningen var också arkitektens idé om hur fasaden ska gestaltas och samtidigt klara energikrav och kravet på solskydd.

Projektet innefattade ett kontorshus i sex våningar som innehåller 6000 kvm kontor och knappt 1 000 kvm butikslokaler i gatuplanet samt parkeringsgarage. De flexibla kontorsplanen kan, beroende på hyresgästernas önskemål, rymma totalt upp till 600 arbetsplatser. I gatuplanet planeras för butiker, restauranger och café.

Glasvasen är också ett miljösmart bygge med fokus på låg energiförbrukning och hållbart materialval. Det kommer innehålla flera högteknologiska innovativa lösningar och byggnaden ska miljöcertifieras. Målet är att klassa huset enligt BREEAM Excellent.

Läs om mer om Glasvasen på www.glasvasen.se

Ladda ner som pdf

Vill du diskutera ett projekt?

Ulf Sterner

Regionchef, Region Bygg Syd , Lund

T: +46 46 19 94 00

ulf.sterner@veidekke.se