SEB:s nya kontorshus i Solna

Tidsram
December 2014 - december 2018
Omfattning

1 700 milj SEK

Adress
Pyramidvägen, Arenastaden i Solna
Byggherre
Fabege
Arkitekt/konsult
Alessandro Ripellino Arkitekter/AB Arkitekterna Krook & Tjäder AB
Kontraktsform
Totalentreprenad i samverkan
Visa på karta

Veidekke har byggt SEB:s kontor i Arenastaden åt Fabege

Strax intill pendeltågstationen i Arenastaden byggdes ett av Sveriges största kontorsprojekt någonsin i en av norra Europas modernaste stadsdelar. Under perioden 2017-18 flyttade 4 400 SEB-medarbetare in i tre sammanlänkade kontorsbyggnader som fungerar som en. Huskropparna har byggts vid Stjärntorget och Pyramidvägen bara ett stenkast från Mall of Scandinavia och Friends Arena. Husen binds samman med glasövergångar som underlättar samarbete och främjar spontana möten. Fasaderna bekläddes med skimrande glas som reflekterar väderleken, årstiderna och omgivningen. Längst ned i husen, närmare bestämt i de ljusa och inbjudande entrévåningarna, finns plats för kommersiella verksamheter som gym, caféer och restauranger. På husens tak finns en sammanhängande trädgård för luncher, fester och möten i det gröna.

Samverkan

Projektet drevs i samverkan, där korta och effektiva beslutsvägar skapas genom en hög grad av involvering mellan olika discipliner i projektering och produktion. Det handlar om att få enskilda kompetenser att samverka för projektets bästa.

För att designprocessen ska fungera så effektivt som möjligt projekterades projektet enligt VDC med arbetsmöten/projekteringsmöten enligt en specifik metodik som kallas ”Integrated Concurrent Engineering” (ICE). Det handlar om arbetsmöten där vi genom involvering och samverkan avsevärt förkortar tiden mellan fråga och svar. Något som i vanliga fall kan ta veckor att får svar på kan istället ta några få minuter.

Hållbart

Byggnaderna projekterades för att bli miljösmarta med fokus på låg energiförbrukning och hållbara materialval samt miljöcertifieras enligt BREEAM Excellence. Systemet täcker hela byggprocessen, allt från rivning av tidigare fastighet, byggnadens energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning, avfallshantering till påverkan på närmiljön och byggnadens läge i förhållande till allmänna kommunikationsmedel.

Fakta om projektet:

Antal våningar: 7-14

Yta: 90 000 m2

Antal konferensrum: 600 st

Glasfasad: 28 000 m2

Total mängd golvsockel: 50 km

Antal hissar: 23 personhissar, 9 bygghissar

Antal fönster: 2 000 st

Tidplan

  • Q3 2014 – Q4 2015 Grundläggning
  • Q2 2015 – Q3 2016 Stomme
  • Q3 2015 – Q3 2017 Fasad och tak
  • Q2 2016 – Q1 2018 Interiör
Tillsammans bygger vi SEB:s nya kontor
Tillsammans bygger vi SEB:s nya kontor

Vill du diskutera ett projekt?

Jonas Petersson

Regionchef, Region Bygg Stockholm , Solna

T: +46 768 32 91 40

jonas.petersson@veidekke.se