Mitt inne i skogen följer du de slingrande stigarna på gräs, grus och träspångar. Utmed stigarna bjuder naturen på mystik och äventyr och det finns något nytt att upptäcka efter varje krök. Myternas Skog invid Älvängens nya bostadsområde Kronogården står nu klart, och barnen här kommer nog aldrig vilja leka inomhus!
Klättra in i ett trädhus med stammen mitt i rummet, handla i en skogsaffär, möt träskulpturer, kasta kotte och spring nyfiket genom den böjda pilträdstunneln. Plötsligt befinner du dig mitt i en hinderbana, du far upp i klätterställningen för att sedan välförtjänt få vila benen i sittgrupperna vid den väderskyddade grillplatsen.
- Vi ville skapa en naturlekplats – inte en lekplats i naturen, berättar Göran Eriksson på BoKlok som tillsammans med Veidekke Bostad har planerat och byggt den unika platsen samtidigt som de utvecklat bostadsområdet med hus, radhus och lägenheter i den natursköna miljön. Vi vill stimulera till utelek och en nyfikenhet på naturens kontraster och härlighet, fortsätter Göran. Samtidigt blir det här en samlingsplats, en knutpunkt för boende i området som underlättar att lära känna sina grannar på ett enkelt sätt.
Förverkligade bostadsdrömmar
Ledordet under hela arbetet med naturlekplatsen har varit involvering.
- Det är ju utifrån människors bostadsdrömmar vi skapar våra bostadsprojekt så det var självklart att de boende skulle vara med och ta fram planerna för naturlekplatsen, säger Magnus Thölén på Veidekke Bostad och fortsätter:
- Vi genomförde två workshops där de boende i området fick ge sin vision av den perfekta lekplatsen. Arbetet leddes av landskapsarkitekterna Karin Brodin och Ulrika Gunnman från 02 Landskap och resultatet blev Myternas Skog som nu varsamt skulpterats fram av Björn Edsholm från Björns motorsågskonst. Dessutom har Ale kommun – genom park- och naturchefen Anders Alfredsson – varit djupt involverade i processen.
Med naturen som regissör
Utformningen av naturlekplatsen följer befintlig natur, så stigar och redskap smälter naturligt in i den vackra skogen. Stor vikt har lagts vid att använda naturliga material såsom trästockar och befintliga stubbar. Och byggandet genomfördes med minimal åverkan på vår ömtåliga och vackra natur, så knappt ett grässtrå har böjts. Små, smidiga maskiner användes och arbetet har skett med stor omtanke.
Temat för parken är aktivitet kombinerat med gemenskap och lite mystik. Stora delar är tillgänglighetsanpassade för barnvagnar och rullstolar medan de mindre mjuka stigarna bör beträdas per fot. Genom att använda och lyfta fram den spänning och naturliga magi som finns i skogen ska barnen – och de vuxna – återupptäcka naturen som lekplats, finna våra rötter och se hur fantastisk vår natur är.
Rykande invigning – välkommen!
Välkommen på invigning av naturlekplatsen! Vi dukar upp en äkta skogslunch bestående av korv med bröd, tillbehör och dricka. Vi ställer fram grillspett och tänder grillarna – sedan fixar du och grannarna det härliga umgänget. Anders Rollings, ordförande i Kultur – och fritidsnämnden klipper bandet och hälsar alla leksugna välkomna.
Myternas Skog
Var: Myternas väg i Kronogården, Älvängen (https://goo.gl/maps/p5AP4T6CuRJ2)
När: Söndag den 29 okt klockan 13.00-15.00
Kronogården är ett nytt bostadsområde i expansiva Älvängen. Det har utvecklats av Veidekke Bostad och BoKlok. Förutom drygt 400 bostäder i form av både villor, radhus och lägenheter, har det byggts en ny skola, idrottshall och förskola. Området ligger vackert omgivet av skogarna ovanför centrala Älvängen med gratis elbuss till centrum och till pendeltåget. Veidekke Bostad har sålt småhus i fyra etapper och planerar nu en femte och sista etapp med säljstart under kvartal 1/2018.
Kontaktpersoner:
Magnus Thölén, Säljansvarig Region SydVäst, Veidekke Bostad
Tel: 070-355 11 92
E-post: magnus.tholen@veidekke.se
Charlotta Nilsén, Regionchef Region SydVäst, Veidekke Bostad
Tel: 070-600 30 87
E-post: charlotta.nilsen@veidekke.se
Göran Eriksson, Projektledare, BoKlok
Tel: 070-331 39 96
E-post: goran.eriksson@boklok.se
Titel | Filtyp |
goruf5kvrafecfusvqlu | jpg |
il8hx8tkyxgfsakfgxct | jpg |
ozuazzdgtqlhkyd4k8go | jpg |
xdjfyviryzsolonw9zuk | jpg |