Arbetsplatsen som hälsofrämjande arena

Kom ihåg att det alltid finns hjälp – ingen ska behöva möta sina utmaningar ensam, varken på jobbet eller privat. På Veidekke uppmärksammar vi Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober, men vårt fokus på psykisk hälsa pågår året runt.

Efter många års arbete har vi fått ett erkännande för vårt engagemang och vi ser nu en allt större förståelse hos både chefer och medarbetare för hur viktig psykisk hälsa är. Det handlar inte bara om att hantera utmaningar när de uppstår utan också om att bygga en arbetskultur där öppenhet, stöd och förebyggande är en naturlig del av vardagen.

Psykisk hälsa är lika viktigt som fysisk säkerhet och tillsammans måste vi se till att ingen känner sig ensam eller förbisedd. Med så många timmar tillbringade på arbetsplatsen blir det en viktig mötesplats där vi kan göra skillnad för varandra.

Den här dagen ger oss möjlighet att uppmuntra till öppenhet, samt erbjuda stöd och resurser till dem som behöver det. Vi kan alla bidra här.
Trond Haugmark, företagssköterska i Veidekkes norska företagshälsovård (BHT)

– Medvetenheten om psykisk hälsa växer bland både chefer och medarbetare, säger Trond Haugmark, företagssköterska på Veidekkes norska företagshälsovård (BHT). Med en gedigen yrkesbakgrund inom mental hälsa är Världsdagen för psykisk hälsa en särskilt viktig årsdag.

"Den här dagen ger oss möjlighet att uppmuntra till öppenhet, samt erbjuda stöd och resurser till de som behöver det. Här kan vi alla bidra", säger han.

Varje dag är det Världsdagen för psykisk hälsa

I en mansdominerad bransch som vår är det lätt att tro att fokus ligger mer på fysisk säkerhet som skyddsskor, hjälmar och hörselkåpor. Ändå märker vi en växande trend där fler medarbetare vänder sig till företagshälsovården när vardagen blir för tung att bära ensam. Det krävs mod att söka hjälp och vi vill berömma alla som tar detta viktiga steg. Alltför många män vägrar fortfarande att be om stöd när de behöver det.

Vikten av en stödjande arbetskultur

Resultaten av de företagshälsoundersökningar vi genomför i BHT visar att de flesta anställda värderar välbefinnandet i Veidekke högt. När vi frågar vad som bidrar till detta pekar många på bra kollegor. "En stödjande arbetskultur, där anställda trivs och känner sig trygga, är avgörande för att främja en god psykisk hälsa", förklarar Haugmark.

Att skapa en miljö där man kan vara hel, känna sig trygg, omhändertagen och sedd, bidrar inte bara till att öka välbefinnandet – det kan också minska sjukfrånvaron. Hur vi mår på jobbet spelar därför en avgörande roll för vår psykiska hälsa.

Vi måste skapa en kultur där det är tryggt att prata om psykisk hälsa och göra det möjligt för alla som jobbar hos oss att känna att det är låg tröskel för att säga ifrån när man har det svårt
Trond Haugmark, företagssköterska i Veidekkes norska företagshälsovård (BHT)

Psykisk hälsa som tema under HMS-veckan

Traditionellt har HMS-veckan i Veidekke varit starkt fokuserad på säkerhet, men 2021 satte vi mental hälsa på agendan. Ett av målen var att skapa större öppenhet och bryta ned tabun kring psykiska utmaningar.

– Vi måste skapa en kultur där det är tryggt att prata om psykisk hälsa, och göra det möjligt för alla som jobbar hos oss att känna att det är låg tröskel för att säga ifrån när man har det svårt, framhåller Haugmark.

– Vi tror att öppenhet och omtanke om varandra, som att fråga hur det går, kan bidra till att minska stigmat kring psykisk ohälsa, Fortsätter Haugmark. "Det är viktigt att alla medarbetare känner att de inte är ensamma om sina utmaningar."

Framtiden för psykisk hälsa på arbetsplatsen.

Avslutningsvis säger Haugmark att BHT kommer att fortsätta arbeta för att rikta ljuset på och främja en god psykisk hälsa på arbetsplatsen, även utanför Världsdagen för psykisk hälsa. "Vi har alla ett ansvar för att underlätta en säker och inkluderande arbetsmiljö, där alla kan vara hela. Öppenhet i en inkluderande arbetsmiljö gör det lättare att dela tankar och ge och ta emot stöd. Det här är ett kontinuerligt arbete, avslutar han.

Kom ihåg att det alltid finns hjälp att få. Ingen ska behöva vara ensam med sina utmaningar.

Stöd till dig som behöver prata med någon

Humanistisk medmänniska

Föreningen Humanisterna har en nationell stödlinje som bemannas av personer som har fått utbildning i att ge medmänskligt stöd.

Telefon: 010-551 55 90

Jourhavande medmänniska

Få stöd på natten och prata med någon om dina upplevelser, tankar och känslor. Du kan även chatta.

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst

Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst. Det går också att mejla eller chatta.

Kyrkans SOS

Kyrkans SOS jourtelefon är öppen för alla som behöver dela det svåra i tillvaron med någon. För dig som hellre vill skriva finns SOS-brevlådan och få svar inom 72 timmar.

Telefon: 0771- 800 650

Mansjouren

Mansjouren i Stockholm tar emot samtal från hela Sverige. Till dig som behöver prata om relationer, framtid, jobb, barn eller ekonomi. Kommer du inte fram så kopplas du vidare till en telefonsvarare, och kan bli uppringd om du vill det. 

Telefon: 08-30 30 20

Obesitas Sverige

Stöd på chatt, telefon och mejl för dig som har övervikt eller obesitas. Även stöd för anhöriga och närstående. Organisationen hette tidigare HOBS, Hälsa oberoende av storlek.

Telefon: 020-20 80 10

Regnbågslinjen

Regnbågslinjen är en samtalsjour som riktar sig till dig som definierar dig inom HBTQI-spektrumet, samt till anhöriga och närstående till HBTQI-personer. De som svarar är volontärer som själva är HBTQI-personer och är utbildade för uppgiften.

Telefon 0770-55 00 10

Du kan även skriva till Regnbågslinjen Brev.

Självmordslinjen

Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa eller chatta. De som svarar är volontärer som har fått utbildning och handledning för att ge medmänskligt stöd.

Telefon: 901 01