Fyra glada byggjobbare i skyddsjackor

Att bygga team är grejen

Hos oss finns många spännande roller. Exempelvis som platschef. Då är du mitt ute i verkligheten och får se ett projekt växa fram från början till slut.

Mobiltelefonskärm med bild på man i hjälm

Vägen till jobbet som platschef

Joakim Kinander är platschef hos oss på Veidekke. Han berättar att vägen till det jobbet gick via högskolan, där han utbildade sig till byggnadsingenjör. Efter att ha arbetat några år som arbetsledare fick han chansen att på prov driva ett eget projekt från början till slut. Det föll väl ut och han gillade rollen.

– Men alla går inte via högskolan, du kan också ha snickarbakgrund (träarbetare), ett antal års yrkeserfarenhet och arbete som arbetsledare i bagaget. Då går du ett antal kurser för att bli platschef, till exempel arbetsmiljökurser, berättar Joakim vidare.

Projektet växlar upp över tid

Som platschef blir du tilldelad ett projekt. I uppstarten fungerar alla projekt efter en standardmall. Man startar planeringsarbetet, man skapar en budget, planerar resurser, upprättar tidplaner och är delaktig i inköpsarbetet.

I början är det inte så många involverade. Kanske en inköpare och entreprenadingenjör förutom platschefen. Men ganska snabbt i takt med att projektet kommer igång växer antalet människor som är involverade.

Bland det roligaste med jobbet är att få bygga team och bygga upp en god laganda, se projektet växa fram och få följa hur medarbetarna utvecklas.

Hur ser då en helt vanlig dag ut på jobbet?

– Jag brukar börja dagen med att attestera fakturor. Sedan går jag ett varv på bygget och kollar av. Sedan är det ofta planeringsmöten och involveringsmöten, där jag stämmer av med arbetsledarna hur vi ligger till och vad som behöver göras. 

– Man blir väldigt tajt som team, säger Joakim. Och att det inte bara finns plats för allvar vittnar till exempel den gången han kom tillbaka efter en veckas semester och hans medarbetare hade pyntat hela hans kontor med konstsnö, julgran och julgransbelysning. I juni.

Ombyggnation är utmanande

Alla arbeten har ju en baksida också, och som platschef kan jobbet ibland vara stressigt.

– Det går ofta lite upp och ner men i slutet av projektet går det ofta på högvarv och som platschef behöver du vara ganska stresstålig och kunna hantera flera saker samtidigt. 

Joakim Kinander jobbar både med offentliga byggnationer och bostäder och han tycker det är lika roligt med båda typerna av projekt. Svårast, menar han är ombyggnationer.

Att bygga om är utmanande och spännande. Ofta stämmer inte ritningarna. Så du vet inte alltid vad som väntar när du till exempel river en vägg. Det är väldigt stimulerande att vara ute i verksamheten och se projektet växa fram.

Jag känner stolthet när jag åker förbi ett projekt som jag har varit delaktig i. Det är ju något bestående som jag faktiskt är med och tar fram.