”Hos oss är lärlingsuppgifterna på riktigt”

Det säger Andreas Blomqvist, som är en av de ansvariga för lärlingsprogrammet på Veidekke. Vi träffar honom på en lärlingsdag i Byggbranschens säkerhetspark utanför Stockholm. Att lärlingarna träffas just här är ingen slump. Veidekke är ett värderingsdrivet företag, där hälsa, arbetsmiljö och säkerhet, det vi kallar HMS, är lika viktigt som de ekonomiska målen.

Under träffen diskuterar ett dussin lärlingar, varav de flesta startat som gymnasiepraktikanter, säkerhet kopplat till värdegrund. Som att våga säga ifrån. För här är de personliga egenskaperna hos de blivande medarbetarna minst lika viktiga som kompetensen.

– För att trivas som lärling hos oss är det viktiga att du gillar att bygga och att bygga i team. Dessutom ska du ha en inneboende vilja att lära dig nåt nytt. Då har du en bra grund för att klara lärlingsprogrammet.

Utbildade handledare

På Veidekke finns lärlingar inom alla kategorier av yrkesarbetare och inom både bygg- och anläggningsprojekt. För att våra lärlingar ska kunna lyckas här och nå en hög kunskapsnivå har vi satsat på en egen handledarutbildning.

Vi ser det som en viktig sak och menar att vikten av utbildade handledare inte nog kan understrykas för att kunna möta ungdomar på rätt sätt. Våra handledare utbildas bland annat i hur dagens ungdomar fungerar och hur det ser ut i skolan - allt för att få en så bra pedagogisk grund som möjligt.

– Våra lärlingar får utföra riktiga, skarpa moment. Det kan vara inom bergarbete, markarbete, trä eller betong, Så det är ett stort spektrum av uppgifter. Här i det stora bolaget har vi en mängd olika uppgifter. Man kan exempelvis bli bergarbetare. Det utbildas endast ungefär tio stycken sådana per år i Sverige. Då får man driva tunnlar. eller bygga i gruvan. Uppgifterna för våra lärlingar är på riktigt!

Andrea Gherman, 21 år, är i slutet av lärlingsprogrammet för byggnadsarbetare, snickare, inom anläggning.

Tillit att göra

Andrea Gherman, 21 år, är i slutet av lärlingsprogrammet för byggnadsarbetare, snickare, inom anläggning. Just nu bygger hon gjutformar i projektet Bellmansgaraget i Stockholm.  

– Det jag tycker är bäst med att jobba som snickarlärling är att man får lära sig saker, så klart. Det allra bästa är när den jag jobbar med har tillit till mig. Och litar på att jag kan utföra de uppgifter jag får. Det är det som känns bra som lärling. När man får tilliten att verkligen få utföra saker utan att det är några problem.

Egna yrkesarbetare

Målet är att årligen öka antalet elever och lärlingar på Veidekke, vilket innebär att det vid varje tillfälle ska finnas 10 procent bland våra hantverkare. Det handlar både om traditionella gymnasielärlingar, som har gjort en framgångsrik praktik på Veidekke, och om vuxenlärlingar. 

Om Veidekke ska växa så gäller det att satsa på egna yrkesarbetare. Då kommer självklart lärlingarna in som en viktig bit. De kommer in som praktikanter från gymnasiet och blir därefter lärlingar. Då fyller vi på, avslutar Andreas Blomqvist, som är en av de ansvariga för lärlingsprogrammet på Veidekke i Sverige.