Varför jobba på Veidekke?
Det finns många anledningar. Se några av dem här.
Moa Ahlbäck, Hasan Ugur och Ruben Modig Reisch är tre nya medarbetare på Veidekke som efter KTH-studier nu går eller har gått traineeprogrammet på Veidekke. Vi får en pratstund för att höra om deras erfarenheter och synpunkter på karriärstarten.
För mig var det trainee-programmet som lockade mest, säger Moa. Jag gillade att det var ett tvåårigt program där du fick möjlighet att pröva på olika kompetensområden.
- Jag gillade flexibiliteten. Och att det gick att anpassa programmet efter det du ville göra.
Ruben berättar att han fick kontakt med Veidekke när han pluggade och fick ett bra intryck.
- Jag ville jättegärna börja på byggentreprenad eftersom mitt mål var att komma ut i produktion.
Lite samma för mig, menar Hasan.
- Jag vill lära mig om vad som faktiskt händer ute på byggena. Hur allt blir till en färdig produkt. Jag hade en vän som började på Veidekkes traineeprogram året innan och hon rekommenderade företaget varmt.
- Ja, absolut när det gäller stämningen på företaget och det dagliga arbetet. Sedan kom pandemin precis efter första trainee-träffen och det har ju så klart påverkat. Möjligheten för fysiska möten och potentiella resor har minskat, säger Hasan.
- För min del var förväntningarna att komma ut i produktion och få se och lära mig hela byggprocessen. Det tycker jag verkligen jag har fått göra och jag har lärt mig mycket, säger Ruben.
- Jag har fått se helheten och inte bara en byggdel. Lärt mig lite grundläggning, lite betong, installationer och så vidare. Det har varit jätteroligt, fortsätter han.
Moa flikar in att just få testa på lite olika projekt och på så sätt komma fram till vad man vill jobba med efter programmet är en stor fördel.
- Du är ju lite vilsen när du kommer direkt från plugget. Jag tycker verkligen jag kom fram till vad jag ville jobba med.
- Att få jobba mycket med inköp och ekonomi. Det tycker jag är kul. Som entreprenadingenjör.
- Jag kommer nog också att gå på det spåret efter min traineeanställning. Just nu jobbar jag som projektingenjör och arbetar mycket med tidplankvalitet, lite inköp, en del ekonomi och dagboksgranskning. Daglig projektadministration kan man kalla det, säger Hasan
- Det är väldigt kul genom att du hänger med hela vägen i projekten och kan plocka kunskap här och var.
Ruben berättar att han bara varit på Veidekke i 8 månader och nu är inne på sin andra roll.
- Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska göra. Just nu är jag arbetsledare och det skulle jag definitivt kunna fortsätta med. Men jag tänker att det bestämmer jag lite senare.
- Ja, du har en dialog med din chef ganska tätt och checkar av trivsel och önskemål om framtiden. Veidekke är ett väldigt flexibelt företag. Och även rollerna är flexibla, menar Moa.
- Bäst har varit att jag redan från dag ett kände att jag hade inflytande. Som nyanställd får du vara med och tycka till och folk lyssnar på dig och man delar med sig av sina erfarenheter, anser Ruben.
- Det enda negativa är att det sällan är en jämn arbetsbelastning. Det kan variera rätt mycket från dag till dag. Men det är nog inget unikt för Veidekke utan för byggprojekt i allmänhet, fortsätter han.
Moa menar att involvering är ett viktigt begrepp inom Veidekke.
- När jag var ny fick jag direkt sitta med beställarna i ekonomimöten och då hade jag kanske bara jobbat någon vecka. Veidekke är mycket prestigelöst.
Hasan menar att det är ett mycket familjärt bolag.
- Jag har känt mig hemma från dag ett i båda de projekt jag jobbat med. Trots att det har varit helt olika organisationer.
Moa tycker att det är viktigt att vara prestigelös. Oavsett vilken roll man har så får man göra olika arbetsuppgifter. Det är väldigt breda roller i projekten. Allt från att vara ute på bygget till att sitta med ekonomi och granskningar.
- Du måste tycka att det är kul att lära dig nya saker och att lösa problem, säger Ruben. För det händer nya saker hela tiden. Och du måste också vara beredd på att träffa och prata med väldigt många olika människor. Så det är bra om man tycker om att kommunicera.
Man bör nog vara nyfiken, tillägger Hasan.
- Mitt intryck av Veidekke är att det är en mycket platt organisation där alla på sätt och vis är delaktiga i allting. Vilket kan ha både för- och nackdelar, men i stort tycker jag fördelarna överväger, säger Hasan.
Hemarbetet har ju ökat i och med pandemin och det kan vara väldigt skönt att jobba hemifrån ibland, speciellt när man ska ta fram många dokument och vill jobba ostört, menar Ruben.
- Hemma kan man kan samla ihop arbetsuppgifter och beta av dom ostört, säger Hasan.
Alla håller med om att en lite mer flexibel arbetsvecka skulle vara idealet. Moa menar att det är speciellt lätt att bli störd om man har mycket administrativt arbete som samtidigt måste göras under produktionsfasen av ett bygge.
- För mig handlar det om involvering. Att man får vara delaktig i projekten. Att du förstår vad det går ut på. Inte bara får en arbetsuppgift. Och känner att du bidragit till någonting som faktiskt påverkar samhället väldigt mycket och som du kan vara stolt över, anser Ruben.
Moa menar att det också handlar om att man tar hand om varandra under hela projektet, så att alla kan trivas. Att det blir en trevlig resa hela vägen.
- Det ska inte bara vara att vi klarar budgeten och tidsplanen utan också att alla ska må bra under hela projektets gång.
- Det är väldigt viktigt. Det känns tryggt att jobba på ett företag som sätter sina värderingar i fokus, anser Moa. Man kan alltid luta sig tillbaka på värderingarna. Om man till exempel står och väger mellan två olika beslut så vet man att man har Veidekke i ryggen. Speciellt är det skönt när man är ny och kanske inte har så mycket erfarenhet.
Att jobba på ett värderingsstyrt företag är ett skall-krav för mig, tycker Hasan. Den första arbetsplatsen präglar ju dig under hela arbetslivet.
- Jag vill inte bara jobba för att fakturera och att göra det som känns lättast i stunden. Det brukar sällan vara det som är bäst i längden och det är skönt att veta att man inte jobbar så på Veidekke, menar Ruben.
- Något unikt projekt, så som Öresundsbron, skulle vara häftigt. Eller ett megaprojekt med internationell betydelse, säger Hasan
- Just nu sitter jag med i ett projekt som är ganska unikt, nämligen Sickla stationshus på 23 våningar med en framtida anslutning till tunnelbanan 2027, berättar han.
Ruben jobbar inom anläggning och kan tänka sig något projekt inom det området. Men tycker att det är viktigare att kunna få pröva på en ny byggteknik snarare än vilket projekt det är. Att man bygger på något unikt sätt eller prövar något som inte riktigt har gjorts tidigare. Till exempel träkonstruktioner för hus. Eller 3d-utskrivna hus.
- Men visst skulle det ju vara kul att bygga en skyskrapa till exempel, säger Ruben.
Moa säger och skrattar att hon gärna är med och bygger en nöjespark eller liknande. Gröna Lund 2.0 kanske.
Hasan ser gärna att Veidekke tar ett stort kliv mot digitalisering och automatisering av administrationen. Så att mer fokus kan läggas på att faktiskt bygga.
- Jag tror att vi har mer samverkan med våra beställare och de är mer involverade i hur vi formar vårt arbete, säger Moa.
Ruben tror att det kommer att vara ett ännu större fokus på hållbarhet i allmänhet.
- Val av material, val av arbetsmetod och att det alltid kommer att ligga ett fokus på vad som är mest hållbart och det mest miljösmarta byggsättet. Jag tror det kommer att genomsyra allt.
- Jag tror att du kommer att känna dig hemma här från dag ett, säger Hasan.
Din bakgrund spelar inte så stor roll, utan mer vad du är villig att lära dig. Vare sig du kommer in som trainee eller inte. Det är lätt att komma in i sin roll på Veidekke, menar Hassan.
- I mitt projekt finns människor som gått den långa vägen, tekniker som gått över till någon annan roll, högskole- och civilingenjörer. Det finns plats för alla.
Ruben och Moa håller med. Det finns väldigt många olika personer på Veidekke och som är villiga att dela med sig av sina erfarenheter och att lyssna och lära av varandra. Du kommer att känna dig involverad från första dagen, tror dom.