Innovation och digitalisering
Innovation och digitalisering är grunden i vårt sätt att utveckla konkurrenskraft och skapa värde.
Inom väg- och infrastrukturbranschen pågår en intensiv jakt på hållbara och innovativa lösningar för att klara klimatomställningen och andra stora utmaningar. Centrumbildningen Road2Science, med bas på KTH, spelar en viktig roll för att förnya och utveckla sektorn.
Centret, som leds av Nicole Kringos, professor på KTH och Director för Road2Science, arbetar tillsammans med viktiga industripartners, där Veidekke har en central roll.
Det är inte de tekniska innovationerna i sig som står i centrum för arbetet inom Road2Science. De finns till stor del redan. Här handlar det i stället om att skapa förutsättningarna som gör att projekten verkligen vågar ta till sig och implementera dem.
- Vi vill skapa ett sammanhang där innovation, kreativitet och risktagande är centrala delar, något som tyvärr ofta saknas i infrastruktursektorn, säger Nicole Kringos.
Road2Science, som nu är i sin tredje inkarnation, Road2Science 3.0, är länkat till flera andra satsningar, så som det nationella programmet InfraSweden2030, som stöttar för innovativa lösningar för hållbarhet inom infrastrukturområdet och det nya nationella Kompetenscentrum Vägteknik.
Idag är Road2Science ett forum där akademin, industrin och offentliga beställare av infrastruktur möts för att utmana status quo och hitta nya vägar till utveckling. Detta ska ske både – både genom forsknings- och demonstrationsprojekt och genom att stimulera diskussioner inom branschen.
Nicole Kringos och Terje Jontell, VD för Veidekke Industri och styrelseordförande för Road2Science, beskriver centret som ett "kompetenscentrum med systemperspektiv," som ska förändra den grundläggande kulturen i branschen.
- För att lyckas med innovation måste vi våga tänka stort och acceptera att misslyckanden kan vara en viktig del av lärandeprocessen, säger Terje Jontell.
Denna inställning har hjälpt Road2Science att identifiera behovet av en kultur präglad av mod, där risktagande inte bara är accepterat, utan även uppmuntras. Ett sådant angreppssätt är långt ifrån självklart i dagens svenska infrastrukturprojekt, där jämförelser med andra länder visar att vi ofta är mer försiktiga. Här exemplifierar Nicole Kringos med sitt hemland, Nederländerna, där man är betydligt mer öppen för att ”misslyckas snabbt” inom infrastruktursatsningar, för att sedan dra lärdomar och gå vidare.
Veidekke har engagerat sig i Road2Science för att bidra till och utveckla forskningen inom vägteknik. Genom detta samarbete med akademin, andra branschaktörer och offentliga organ som Trafikverket, hoppas Veidekke kunna skapa konkreta förändringar som ökar effektiviteten och hållbarheten i den svenska bygg- och anläggningsmarknaden.
Road2Science och Veidekke delar visionen om att bygga en bransch där innovation och risktagande inte ses som hinder utan som nödvändiga verktyg. För att lyckas med detta krävs, enligt Nicole och Terje, mod att misslyckas, en vilja att förändra och en öppenhet för nya perspektiv.
Innovation och digitalisering är grunden i vårt sätt att utveckla konkurrenskraft och skapa värde.
Som ett av Skandinaviens största byggföretag är vi en viktig samhällsaktör och en betydande arbetsgivare. Vår ställning ger oss fantastiska möjligheter – och ett stort ansvar.
Vi bygger motorvägar, järnvägar, vägtunnlar och broar i större delen av Sverige.