I början av årskurs två på Bygg- och anläggningsprogrammet i Helsingborg tilldelades eleverna varsin praktikplats. Sebastian Hedstigen, som initialt sökte sig till branschen för att han ville lära sig att bygga och renovera, hamnade på Veidekke, ett företag han inte kände till sedan tidigare.
– Jag började på Veidekkes byggserviceavdelning och har fått prova på allt från att byta fönster och dörrar till att bygga uterum, kök och altaner. Det har gett mig en annan mängdträning jämfört med mina klasskompisar som varit på ett och samma ställe under lärlingstiden.
Varva skola med arbetsplats
Syftet med praktikplatser är att, parallellt med yrkesprogrammet, få praktiska färdigheter i byggnation och anläggning. Som praktikant är man långt ifrån färdigutbildad och har en handledare som stöd och varvar mellan att vara i skolan och på arbetsplatsen.
Trots pandemi och vissa restriktioner, löpte praktikperioden på enligt plan. Under skoltiden samlade Sebastian ihop 3 300 lärlingstimmar som räknas in i de 6 800 timmar som krävs för att få ett yrkesbevis. Efter studenten 2019 fick han sin anställning som lärling. 2022, efter att ha tagit paus för militärtjänst, fick han sitt yrkesbevis.
– I början fick jag utföra enkla sysslor eller gå bredvid någon annan. Med tiden fick jag alltmer komplexa arbetsuppgifter och har nu fått en grundlig förståelse för det mesta inom bygg.