Nytt cirkulärt huvudkontor

Ett cirkulärt tänkande har förvandlat hela våningsplanet om 1 300 kvm i Solna Business Park till moderna, ändamålsenliga och Breeam-certifierade kontorslokaler.

Kontorsmiljö med runt bord med olivträd i mitten

Kund

Fabege

Tidsram

2023-2024

Plats

Solna

Omfattning

1 300 kvm hyresgästanpassning

Projekttyp

Kommersiell fastighet - Kontor

Kontraktsform

Totalentreprenad i samverkan (ABT)

Certifiering

Breeam in use, nivå ”Excellent”

Värde

Cirka 22 MSEK

Arkitekt

BSK

Hållbar hyresgästanpassning

Här har fastighetsägaren Fabege tillsammans med Veidekke uppnått ett cirkularitetsindex på hela 24 procent. En riktigt hållbar hyresgästanpassning. Och den nöjda hyrsegästen är Veidekke själva!

I projektet fick Veidekke dubbla roller som både hyresgäst och entreprenör. Det nära samarbetet med Fabege och gemensamma målsättningar gav unika möjligheter att testa nya grepp för återbruk.

Sedan januari 2024 utgör våningsplanet i Solna Business Park huvudkontor för Veidekke i Sverige. Kontoret, som har 108 skrivbordsplatser, är hemvist för de Stockholmsbaserade medarbetare som inte sitter ute i pågående byggprojekt. 

Kontorsmiljö med soffa och pingisbord

Återbruk av byggnadsmaterial

Målet var att, i så hög grad som möjligt, använda återbrukat material och möbler vid ombyggnationen. Resultatet blev att 35 procent av byggnadsmaterialet antingen är bibehållet eller återbrukat. Det återbrukade byggmaterialet kommer till stora delar från Fabeges återbrukshubb. 

  • Cirkularitetsindex: 24,1 % (andel återbrukat material av det tillförda materialet)
  • Koldioxidbesparingen motsvarande 43,3 ton jämfört med om allt byggmaterial, inklusive bevarat material, bytts till nytt
  • Projektet har återbrukat:
    • Modulväggar i glas
    • Dörrportaler
    • Textilgolv och klinker
    • Litet pentry
    • Cirka 25 % av belysningen
  • Byggnaden är certifierad med Breeam in use, nivå ”Excellent"

Dessutom har kontoret inretts med begagnade möbler till över 80 procent.

Bild på ett konferensrum med bokningsskärm

Nya arbetssätt kring cirkularitet

Vid cirkulärt byggande är byggmaterialet svårt att föreskriva på ritbordet. Istället behöver det göras många anpassningar på plats utifrån det återbruksmaterial som finns att tillgå.

En öppen dialog redan i ett tidigt skede lade grunden för tydlighet i projektet. Produktionen gavs utrymme att agera agilt för att lösa utmaningarna, men hela tiden med återbruksvisionen i fokus.

I projektet stod koncernkollegan Veitech för installationerna. Här underlättade gemensam koncerntillhörighet och värderingar samarbetet och fullt fokus kunde läggas på att åstadkomma ett riktigt bra och hållbart projekt.

Kontorsmiljö med soffor.