Wäsby Golf, Upplands Väsby

Efter den torra sommaren 2018 bestämde sig Wäsby Golf för att anlägga en våtmark för att bli självförsörjande på vatten. 13 000 kvadratmeter våtmark, med en kapacitet för magasinering av nära 21 000 kubikmeter vatten, står nu färdig.

Kund

Wäsby Golf

Tidsram

Januari–maj 2023

Plats

Upplands Väsby

Omfattning

13 00 m2 våtmark

Projekttyp

Anläggande av våtmark

Kontraktsform

Samverkansentrepenad

Värde

Ca. 8 MSEK

En ny våtmark stor som två fotbollsplaner fungerar som ett vattenmagasin samtidigt som den biologiska mångfalden gagnas på golfbanan i Upplands Väsby.

Flera fördelar med våtmark

Många golfbanor har problem med bevattningen. Att anlägga våtmark ger fler fördelar än själva vattenlagringen, nämligen att våtmark också gynnar den biologiska mångfalden samtidigt som det blir estetiskt tilltalande.

Våtmarken är en stor förändring av golfbanan, men vi har i princip bara fått positiv respons. Det är både estetiskt tilltalande och tillför fina naturvärden. Dessutom har vi sett ett gott resultat också när det gäller vår förmåga att bevattna.
Jacob Selander, klubbchef på Wäsby Golf

Utmaningar vid grävningen

Golfbanan ligger i ett låglänt område på en gammal sjöbotten med lös lera, vilket ställde krav på både grävning och transporter. Dessutom fanns det specifika regler kopplade till vattenverksamhet.

Icon

Utmaning

Att anlägga en våtmark för vattenmagasinering för Wäsby Golf, med syfte att stärka förmågan att kunna tillvarata regn- och smältvatten för lagring. Syftet var att hjälpa Wäsby Golf att minska användningen av kommunalt vatten och att kunna stå emot torka bättre.

Icon

Lösning

Veidekke ansvarade för projektering, utformning och utförande i en samverkansentreprenad. Projektet omgärdades av specifika krav kopplade till vattenverksamhet, där vattnet exempelvis inte fick grumlas eller djurlivet störas efter sista mars.

Icon

Resultat

Våtmarken är nu 13 000 kvadratmeter stor och kan magasinera uppemot 21 000 kubikmeter vatten. Det innebär större uthållighet vid torka och mindre belastning på det kommunala vattnet, samtidigt som biologisk mångfald gynnas och naturvärdena stärks.

Kontakta oss