Seriositet – vi väljer att göra rätt

På Veidekke har vi har en lång tradition av arbete mot fusk och kriminalitet i byggbranschen. Vi väljer det rätta – framför det lätta. Hos oss har vi samlat detta viktiga arbete under vinjetten "Seriositet".

Foto av en person i varselkläder framför en byggcontainer

I framkant för en sund byggbransch

Vi på Veidekke vill gå i bräschen för en sundare byggbransch. Många gånger har vi varit först med våra initiativ inom Seriositet. Här är några exempel:

  • Fackliga leverantörskontroller (2012)
  • Underleverantörer i högst två led (2016)
  • Specialistfunktion för regelefterlevnad - Seriositetsgruppen (2018)
  • Fördjupade bolagsutredningar (2020)
  • Handböcker till leverantörer om fackliga villkor och samhällskrav (2022)
  • Handbok till beställare (2025)

I seriositetsarbetet samarbetar vi med myndigheter, fack, bransch- och arbetsgivarorganisationer, banker och andra intressenter. 

Så här arbetar vi med Seriositet

Så arbetar vi med Seriositet

UE i högst två led

Veidekke var det första byggbolaget i Sverige att endast tillåta underentreprenörer (UE) i högst två led. Syftet är att minska risken för att oseriösa företag får uppdrag i Veidekkes projekt och för att leverantörskedjan ska bli mer överskådlig.

Leverantörsbedömning

Veidekke och fackförbundet Byggnads har ett unikt samarbete sedan 2012, där Byggnads är en del av leverantörsbedömningsprocessen. Överenskommelsen innebär att Byggnads gör systematiska kontroller av våra underentreprenörer, vilket regleras av paragraf 38-40 i Byggavtalet.

Exempel på kontroller som görs i leverantörsprocessen:

  • Kreditkontroll
  • F-skatt
  • Arbetsgivaravgifter
  • Företagshälsovård
  • Betalda skatter
  • Avtalspensioner (FORA)
  • Löneredovisning (Lösen)
  • Vandel
Prekvalificering av entreprenörer

De bolag där Veidekke bedömer att det finns viss risk i leverantörsbedömningen, men som vi ändå vill samarbeta med, bjuds in till en strukturerad prekvalificeringsprocess relaterat till seriositet/ sociala hållbarhetsfrågor.

Självdeklaration

Entreprenören gör en ”självdeklaration” genom att besvara ett antal frågor och bifogar dokument i likhet med Svensk byggkontroll. Det inskickade materialet ligger sedan till grund för seriositetsgruppens analys av leverantören och följs av möten där eventuella oklarheter och förväntningar diskuteras för ett fortsatt samarbete.

Här kan du ta del av kontraktsbilagan för underentreprenörer gällande Seriositet.  

Handböcker

Till stöd för en del av våra utländska leverantörer som vill bedriva verksamhet i Sverige har Veidekke tagit fram handböcker som beskriver regelverket för entreprenörer från sex olika länder. 

Arbetsplatskontroller

Det utförs regelbundna arbetsplatskontroller på Veidekke projekt. Både skrivbordskontroller av underentreprenörslistan samt fysiska kontrollerar på arbetsplatsen sker.

Vid en fysisk kontroll, kontrolleras att endast de avtalade entreprenörerna finns på plats och att deras personal kan identifiera sig med ID06-kort samt pass eller nationellt id och att arbetsplatsen sköter in- och utloggning på rätt sätt. Vid samma tillfälle kan personlig skyddsutrustning och att andra krav uppfylls kontrolleras.

Principerna för vårt arbete beskrivs bland annat i Veidekkes Seriositets- och sundkonkurrenspolicy och i våra Etiska riktlinjer för leverantörer

A-krim: Ett komplext problem

Arbetslivskriminalitet är en komplex fråga som i praktiken handlar om flera olika problem som är besläktade med varandra.

Här finns kriminella element som använder företag som brottsverktyg, t ex för att tvätta svarta pengar. Det handlar också om att företag saknar F-skatt eller har oreglerade skatteskulder. På byggprojekt förekommer oanmälda företag eller individer som saknar uppehålls- eller arbetstillstånd. 

Det dominerande problemet handlar dock om fusk med löner, inkomstskatter, sociala avgifter och arbetstider.

Det förekommer både bland svenska AB och utlandsregistrerade bolag men med den gemensamma nämnaren att de som drabbas är yrkesarbetare med hemadress utanför Norden. Bland dessa är den fackliga organisationsgraden låg och ofta finns en rädsla att hävda sina rättigheter. Oseriösa företag är som regel kopplade till själva utförandet. De finns oftast från led två och nedåt i underleverantörskedjan.  

Endast seriösa entreprenörer

Problematiken är alltså i hög grad kopplad till leverantörskedjan. Det är också en av anledningarna till att vi på Veidekke var först i branschen med att arbeta med UE i högst två led. 

Vårt mål är att skapa en hållbar och pålitlig leverantörsbas genom att samarbeta och involvera våra leverantörer för att säkerställa att våra värderingar efterlevs i alla led. Hos oss är etiken en förutsättning för affären. 

För att göra det lättare att göra rätt har vi tagit fram handböcker som beskriver det svenska regelverket för underentreprenörer från sex olika länder. 

På våra leverantörssidor kan du läsa mer om vad som gäller för våra underleverantörer. 

Kontakta oss